Saa katsoa - romaninaiset muotokuvissa

Muotokuvasarjassa Huhtala esittää romanit uudenlaisessa kontekstissa. Kuvallisesti heidät tuodaan pois pellon laidalta ja hevoshaasta sisälle studioon ja kuvataan samoin, kuin yhteiskunnallisesti tärkeitä henkilöitä on ollut tapana kuvata; arvostavasti ja kunnioittavasti.

Muotokuviin liittyy kulttuurissamme kunnioittava katsomisen tapa. Ehkä siksi, että niissä on yleensä esitetty ylhäisöä, aatelisia ja korkeassa virassa olevia henkilöitä. Muotokuvaa voi katsoa rauhassa, se ei reagoi, eikä katso takaisin

Uudenlainen tapa kuvata kulttuuria ja henkilöitä voi olla mahdollisuus nähdä kulttuuri toisella tavalla ja antaa sille arvostusta.


Koti etsii ihmistä - romanikuvat mainoksissa

Huhtala vaihtoi tunnettuihin mainoksiin romaneja esittäviä kuvia; mainosten lopputulos hätkähdytti. Kuvien kielellä hän pystyi sanomaan asioita, jotka olisivat muuten esitettyinä olleet pateettisia.

Meitä ympäröivä kulttuurinen kuvasto sulkee romanit paitsioon ja tekee heidät näkymättömäksi ja vieraaksi.

Kuvat olivat esillä ensimmäisen kerran Valokuvataiteen museon Prosessissa 2007 ja ne herättivät laajaa keskustelua siitä kuka kelpaa mainokseen.Luo kotisivut ilmaiseksi!